Özellikle 40’lı yaşlardan sonra kadınlarda birçok fizyolojik değişim yaşanıyor. Bu değişimler bazen menopozun, bazen de ciddi jinekolojik sorunların habercisi olabiliyor.
Menopoz yaşı, dünya genelinde 45-55 arası olarak kabul ediliyor. Ülkemizdeyse bu rakam ortalama 46-48 olarak gösteriliyor. Özellikle 40’lı yaşlardan sonra kadınlarda birçok fizyolojik değişim yaşanıyor. Bu değişimler bazen menopozun, bazen de ciddi jinekolojik sorunların habercisi olabiliyor.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. N. Melih Gündüz, 40 yaş üstü kadınların dikkat etmesi gereken jinekolojik belirtileri anlattı.
Ciddiye alınması gereken sinyaller
Menopoz dönemine yaklaşan kadınların dikkat etmesi gereken öncelikli belirtiler şöyle sıralanabilir:
Adet kanaması miktarındaki artış veya azalma,
Adet dışı ara kanamalar,
Adetin gecikmesi veya erken gelmesi,
Adet kanamasının 7 günden uzun sürmesi,
Kasık ağrıları,
İlişki sonrası kanamalar,
Geçmeyen kötü kokulu akıntı,
Vajinal bölgede siğil,
Jinekolojik hastalıklardan korunma önerileri
Karbonhidrat ve rafine şekerden uzak, doğal bir beslenme biçimi benimsenmelidir.
Düzenli egzersizler atlanmamalı, günlük en az 30 dakika yürüyüş yapılmalıdır.
Obezitenin tüm kanserlerin oluşumunda önemli bir risk faktörü olduğu unutulmamalı, uzman eşliğinde kilo kontrolü sağlanmalıdır.
Günde en az 2 litre su tüketilmelidir.
Genetik yatkınlık faktörü önemlidir. Bu nedenle ailede kanser öyküsü olan kadınlar jinekolojik tarama ve muayenelerini aksatmamalıdır.
Jinekolojik hastalıklardan özellikle rahim ağzı kanserinden korunmak için çok eşlilikten ve erken yaşta cinsel deneyimden kaçınılmalıdır.
40 yaş sonrası istenmeyen gebeliğin getireceği riskler göz ardı edilmemeli, doğum kontrol yöntemleri doğru uygulanmalıdır.
9-43 yaş arası rahim ağzı kanserlerinden korunmak için mutlaka HPV aşısı yaptırılmalıdır.
En önemlisi düzenli jinekolojik muayene ve testler (kişiye göre değişmekle birlikte genelde yıllık olarak) aksatılmamalıdır.