Nar, Kuran-ı Kerim’de yer alan bazı ayetlerde de geçmektedir. Küçük taneli, lezzetli ve oldukça vitaminli olan nar, ülkemizde genel olarak Adana, Mersin, Muğla gibi Akdeniz illerinde yetiştirilmektedir. C vitamini açısından oldukça zenin bir meyve olan nar bağışıklık sistemini güçlendirir, enerji vererek yorgunluğu giderir, aynı zamanda mide ve ağız yaralarına iyi geldiği de tespit edilmiştir.
Nar, bilmecelere dahi konu olan lezzetli bir meyvedir. Kırmızı renkli, kalın bir kabuğa sahip olan meyvenin içi çekirdekler ve meyvesi ile doludur. Genellikle ekşi olan narın, tatlı çeşitleri de bulunmaktadır. Kuraklığa dayanıklı bu meyve, -10 derece sıcaklığa kadar direnç gösterir. Akdeniz tipi bir kış veya yaz yağmuru iklim tipinde rahatlıkla yetişebilir, anlaşılacağı üzere ılıman iklim meyvesidir. Sevilen meyvelerin arasında yer alan narın ilk olarak İran’da ortaya çıktığı düşünülmektedir.
Afganistan’dan Himalayalar’a kadar geniş bir alanda yetişen nar, 2000’li yılların başından itibaren Kaliforniya ve Arizona’da ticari bir ürün olarak kullanılmaya başlanmıştır. Türkiye’de ise özellikle Denizli’de geniş bir alanda yetiştirilmektedir.
Antalya’nın bir ilçesi olan Side kelime anlamı olarak “nar” anlamına gelmektedir. Ayrıca İspanya’nın güneyindeki Granada bölgesi de ismini nardan almıştır. Endüstride de kullanılan bir ürün olan nar, besin olarak dünyanın her yerinde tüketilmektedir.
Nar Nedir?
Yüzlerce küçük taneden oluşan nar, ekşi veya tatlı, besin değeri yüksek bir meyve türüdür. Kınagiller familyasına ait olan nar Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü yerlerde rahatlıkla yetişebilir. Sıcaklığa ve kuraklığa dayanıklı olması Adana, Muğla, Antalya ve Mersin gibi şehirlerde yetişebilmesini sağlamıştır.
Narın Çeşitleri Nelerdir?
Gerek iç gerek dış pazarda en çok tercih edilen nar çeşidi Hicaz narıdır. Antalya Batı Akdeniz Araştırma Enstitüsü tarafından tescilli olan ekim ayında hasat edilir. Yeme kalitesi en yüksek olan Hicaz narı, depolanma içinde en uygun olan çeşittir. Çekirdeksiz yapısı ile ün kazanan Caner narının kabuğu diğer narlara göre koyu kırmızıdır. Gerek evlerdeki sofralar için, gerekse sanayi için üretimi yapılmaktadır. Danelemek için uygun olan wonderful çeşidi narın mayhoş ve lezzetli bir tadı vardır.
Kabuğu yeşil veya açık kırmızı olan deve dişi narı, yumuşak çekirdeklidir. Yeme kalitesi yüksek nar çeşitleri arasında yer alır. Türkiye’den Arap ülkelerine ihraç edilmektedir. Depolanmaya Hicaz narı kadar uygun olmayan, sofralık olarak üretilen bir diğer nar çeşidi de esin nardır. Çekirdeği son derece yumuşak olan İzmirçekirdeksiz narı, lezzeti ile tanınır. Şeker pembe, tane ve şıra rengi kırmızı olan İzmir 23 narı, tatlı ve yumuşak nar çeşitlerindendir.
Narın Özellikleri Nelerdir?
Pazardan aldım 1 tane eve geldim 1000 tane gibi mizahlı bir söyleyişle tarif edilen narın her tanesi şifa deposu denilebilir. C vitamini açısından zengin olan nar, yapısında B1, B2 vitaminleri ile kalsiyum ve fosfor minerallerini de barındırır. Haziran ve Temmuz aylarında çiçek açar ve 5 – 25 Ekim arası hasat edilir. Portakal büyüklüğünde bir meyvedir.
Narın Kullanım Alanları Nelerdir?
Bir bıçak yardımı ile kestikten sonra taneleri bir tabağa boşaltılır. Bir kaşık ile rahatlıkla yenilebilen nar, sadece meyve olarak kullanılmamaktadır. Nar ekşisi olarak da et terbiyeleme de veya salatalarda kullanılmaktadır. Ayrıca güllaç, aşure gibi tatlılara da nar eklenebilir. Domatesin bulunmadığı yıllarda İran’da nar şurubu kullanılmıştır. Dünya mutfağında nar ile yapılan yemekler mevcuttur. Tatlı süslemelerinde kullanıldığı gibi reçel, çorba vb. şekilde de tüketilmektedir.
Endüstri dünyasında da nar sıklıkla kullanılmaktadır. Nar köklerinden iplik boyaları elde edilmektedir. Ayrıca tıp dünyası da narı sıklıkla kullanır. C vitamini açısından zengin bir meyve olan nar, özellikle kanser hastaları için tavsiye edilmektedir. Mideyi kuvvetlendiren, ishale karşı ve çarpıntı problemlerinde nar çayı tüketilebilir. Veterinerler ise sığırlarda tenya problemlerine karşı kullanmaktadır. Düzenli tüketimde kalp krizi riskini azaltan nar, diş taşı temizlenmesinde de kullanılmaktadır.
Narın Faydaları Nelerdir?
Tansiyonu dengeleyen nar, çarpıntıya da iyi gelmektedir. Ayrıca, enerji verir ve yorgunluğu giderir. Bağışıklık sistemini güçlendiren bu meyve, mide iltihabı ve ağız yaralarında tedavi amaçlı tüketilebilir. Kanserli hücrelerin gelişmesini engeller. Kandaki kolesterol ve tansiyonu düşüren etkisiyle de bilinmektedir. Ciltte pürüzsüz bir görünüm sağlayan nar, idrar söktürücü olarak da kullanılır. Ayrıca sanatçılar nar suyunu ses açması için tercih etmektedir.