YAŞLANMA SÜRECİ TERSİNE ÇEVRİLEBİLİR
Araştırmacılar uzun süredir saçların grileşme sürecini destekleyen biyolojik mekanizmaları ortaya çıkarmaya çalışıyor. Grileşmenin, saça pigmentini veren melanositlerdeki bir eksikliğin sonucu olduğu biliniyor. Bununla birlikte, bu düşüşün nedeni gizemini koruyor. Ancak bazı kanıtlar, sürecin ertelenebileceğini ve bazı durumlarda tersine çevrilebileceğini öne sürüyor. Express gazetesine konuşan fitness ve beslenme uzmanı Nataly Komova’ya göre, genellikle hamur işlerinde kullandığımız bir tohum saçların beyazlamasının temel nedenini ortadan kaldırabilir ve saçın rengini korumasına yardımcı olabilir.
BEYAZ SAÇLARI SİYAHLAŞTIRIYOR
Grileşme sürecinin, diğer biyolojik faktörlerin yanı sıra, özellikle yaşlanma ile birlikte stresle büyük bir ilişkisi var.
Bazı bilim insanları ilk renk kaybı belirtilerinden sonra hızlı bir şekilde önlem alındığında, beyazlaşan tersine çevrilme olasılığının daha yüksek olduğunu savunuyor.
Bir kişi harekete geçmeden önce ne kadar uzun süre beklerse, melanositleri eski haline getirmek o kadar zor olabilir.
Bazı araştırmalar, kafa derisini melanositlerin aktivitesini artıran temel besinlerle besledikleri için, çörek otunun saç beyazlamasının panzehiri olduğunu gösteriyor.
ÇÖREK OTU BESİN DEĞERLERİ
Komova’ya göre çörek otu tohumları en iyi yaşlanma karşıtı gıdalardan biri. Komova, “Çörek otu, en yüksek yağ içeriğine sahip tohumlardan biridir.” diye açıkladı.
Komova, çörek otunun, diğer önemli besinlerin yanı sıra son derece yüksek miktarda antioksidan içerdikleri için saç rengini eski haline getirmek için en faydalı olduğunu açıkladı.
Çörek otu tohumları kalsiyum, magnezyum, B1 vitamini, bakır, çinko, fosfor, amino asitler, diyet lifi ve selenyum gibi vitaminlere sahiptir. Bu besleyici tohumlar ayrıca sesamolin, sesamol ve sesamin gibi doğal antioksidanlar içerir.
ANTİOKSİDAN KAYNAĞI
Araştırmaya göre, çörek otu tohumlarında bulunan antioksidanlar, hücre hasarını teşvik eden ve yaşlanma belirtilerine neden olan serbest radikallerin etkilerini önlemeye veya nötralize etmeye yardımcı oluyor. Çörek otu tohumlarının vücuda birçok besleyici faydası var. Bu tohumlar, saç uzamasını ve saç rengini artırmadaki etkinlikleri nedeniyle popülerdir.
Komova, “Çörek otu tohumlarındaki antioksidanlar saçı besler, saç uzamasını uyarır ve kafa derisine kan akışını artırarak saç derisini besler. Bunu yaparak, gri saçın kökünü çözerek saçınıza yeni bir siyah renk verir. Ayrıca melanosit aktivitesini de teşvik ederler ki bu, saça siyah rengini veren, gri saçları tersine çeviren melanin pigmentinin üretimini artırır.” diyor.
İŞİTME KAYBINDAN GÖRME ZAYIFLIĞINA
Çörek otu ayrıca işitme kaybı, zayıf hafıza ve zayıf görme gibi yaşa bağlı diğer semptomlar için de bir dizi biyoaktif bileşiğe sahiptir. Journal of Nutrition’da yayınlanan araştırma, menopoz sonrası kadınlara hormon regülasyonu ile yardımcı olabileceğini gösteriyor.
YAĞ OLARAK KULLANILABİLİR
Çörek otu çiğ tüketildiğinde güçlü sağlık yararları sağlasa da, Ayuverdik literatürde gri saçlar için faydalarının saç derisine yağ olarak uygulandığında ortaya çıktığına dair yaygın bir inanç vardır.
Bununla birlikte çörek otunun dış kabuğunda, belirli besinlerin emilimini engelleyebilecek fitik asit içerdiğini belirtmekte fayda var.
Çin bilimine göre, tohumları ıslatmak ve kavurmak, fitik asit konsantrasyonlarını büyük ölçüde azaltabilir ve tohumun kolay sindirilmesini sağlayabilir.